Publicitat

TV3 dedica un Sense Ficció l'endemà de l'inici al judici a Trapero

Salvem els Mossos

Coincidint amb el judici al major Josep Lluís Trapero i la cúpula dels Mossos d'Esquadra, TV3 emet avui a les 21.55 hores a Sense ficció el reportatge "Mossos, llums i ombres", una anàlisi de la història de la policia de la Generalitat, un cos que, segons la nota de la televisió pública, "no ha deixat d'estar en el punt de mira".

El documental es nodreix d'imatges d'arxiu de TV3 sobre la història d'aquest cos policial que acaba de fer 300 anys i, també, del testimoni de protagonistes polítics, responsables del cos i experts en la matèria. Compta amb declaracions de l'exconsellera d'Interior, Montserrat Tura, els exdiputats Jaume Bosch (ICV) i David Fernàndez (CUP) i els periodistes Quico Sallés i Mayka Navarro, entre d'altres.

El fil conductor de la narració el marca la cronologia dels fets i l'explicació del dia a dia de la policia catalana en les seves àrees més destacades, com són la Investigació Criminal, la Lluita Antiterrorista, la Brigada Mòbil o el patrullatge urbà.

"Mossos: llums i ombres" és una radiografia de la història recent dels Mossos d'Esquadra, tenint en compte els esdeveniments polítics, socials i, també, policials més rellevants des que el cos es va establir com a policia de Catalunya amb l'arribada de la democràcia a Espanya.

El punt de partida se situa el 1983, quan el govern de la Generalitat va plantejar a l'Estat la necessitat de tenir una policia catalana pròpia. Es fa referència als acords dels anys noranta, que van permetre convertir els Mossos en una policia integral, i a la culminació del seu desplegament al conjunt del territori el 2008.

El reportatge també tracta fets més recents com els atemptats del 17 d'agost; les grans manifestacions esdevingudes entre el 2008 i el 2012; el cas d'Ester Quintana i la consegüent prohibició de les bales de goma; el referèndum de l'1 d'octubre; el paper del major Josep Lluís Trapero o la resposta policial als aldarulls després que es fes pública la sentència del procés el passat mes d'octubre.

Aquest documental del Sense Ficció arriba després que el passat mes d'octubre s'emetés el documental "1-O, cas obert", un reportatge que tractava de donar resposta al "disseny de l'operatiu policial de l'1 d'octubre del 2017 i dels seus responsables, i de les pressions que va rebre el govern de Rajoy".

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#4 Capit@n España, The broquil is over, 21/01/2020 - 13:40

No debería faltar el abrazo entre Artur Mas y el rey de los Teletubies...

#3 pepe, andorra, 21/01/2020 - 12:38

gracias y muy amable, pero es q me importa un huevo y la yema del otro en lo q se gasten mi dinero los de la tele separata, ya podrían los de Vox ocupar la tele separata como protesta por el tener q pagar todos los españoles con el dinero q nos quita hacienda, la tele separata mas hispanofoba después de ETB.

#2 Pan con tomate y jamón Ibérico, La peste amarilla daña el cerebro, 21/01/2020 - 12:23

Si los mozos necesitan al Sandalio para que les apoye, lo llevan... "mu malamente..."

Por cierto Sandalio muy buena la Semana Santa zamorana... el miserere... impresionante.

#1 et, Sabadell, 21/01/2020 - 11:57

EL mes divertit es que aquest cos te origen borbonic , creat per el capitá general de catalunya per protegir els camins i pobles de...... BANDOLERS I PARTIDARIS dels AUSTRIES..!!!
OOOEEE , per seguir la tradició poden detenir a puig ...demon !!!

#1.1 Tot una farsa, Chez Fangue, 21/01/2020 - 18:17

Els mossos d'esquadra foren creats per Felip V, no és un cos armat purament d'orígen nostrat sino borbónic, els somatents en canvi sí que ho eren de temps molt anteriors. (toca ferro, som-atents!). Per tant els mossos en el seu orígen tenen més d'espanyols (?) que de catalans. no son ni carn ni peix com han demostrat davant dels CDR.