Comunicació · 16 de Gener de 2023. 19:39h.

Setanta anys al peu del canó

Wifredo Espina, el darrer gran periodista de la Transició

Setanta anys al peu del canó

Durant el franquisme molts polítics de la Transició s'informaven a través de la lectura, entre línies, dels articles de Wifredo Espina (Vic, 1930) a El Correo Catalán.

Fins i tot corre la llegenda que el llavors ministre d'Informació i Turisme Manuel Fraga (1922-2012) va afirmar en una ocasió que calia “desespinizar” el diari.

I que quan Jordi Pujol es va plantejar comprar El Correo, com era conegut, li van preguntar si ho volia “amb espina o sense espina”. Ho explica Màrius Carol al seu recent llibre de memòries (1).

No en va, el periodista, llavors subdirector, li havia fet una jugada a l'expresident en publicar una entrevista a l'exili a Josep Tarradellas durant l'absència del director malgrat que Pujol, ja amo del diari, havia ordenat silenci.

Retirat ja del mundanal soroll -fa uns anys encara publicava a e-notícies i altres mitjans- i resident a Moià (Moianès), va publicar un llibre homenatge en el seu honor, '70 anys de periodisme, Wifredo Espina vist per 30 autors'.

Entre ells destaquen Lorenzo Gomis, Lluís Foix, Rosa Cullell, Joan Josep López Burniol, Jordi Xargayó, Carles Sentís, Francesc de Carreres, Francesc González Ledesma o Jordi Amat.

Wifredo Espina i Claveras (Vic, 3 de març de 1930) també va treballar, a més de a l'esmentat El Correo Catalán, en diverses revistes com Destino, Telos i Imcom. El 1986 va dirigir el programa setmanal de debat Diàleg, de TVE a Catalunya, i va col·laborar com a articulista polític en diferents diaris: La Vanguardia, ABC, Ya, La Razón i El Mundo.

 

(1) “Historias de la canallesca”, Libros de Vanguardia, Barcelona 2022, pàgina 43.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Pere Llimonera i Citronell, WaterLoo, 17/01/2023 - 20:12

!Enhorabuena por tan fructuosa carrera!... Como los de antes: periodistas sin obsolescencia programada...