Publicitat
Comunicació · 10 de Juliol de 2020. 12:37h.

Terribas blanqueja els menas

Cap reportatge a Catalunya Ràdio sobre els veïns que es queixen de Premià, Llançà, Tarragona i la Zona Franca

Terribas blanqueja els menas

La presentadora d'El matí de Catalunya Ràdio, Mònica Terribas, ha dedicat part de la seva editorial als joves immigrants que viuen a Catalunya i, posteriorment, ha emès un reportatge, però en cap moment ha fet referència a la problemàtica dels veïns de Premià, Llançà, Tarragona o la Zona Franca, que es queixen de la inseguretat per la presència d'aquests joves.

Terribas ha manifestat que els menas i els exmenas "no volen sentir que quan s'asseuen al metro la persona del costat s'aixeca senzillament perquè és un jove marroquí, no volen viure com canviem de vorera quan caminen pels nostres carrers i no es volen sentir una càrrega quan miren de fer les coses bé: estudiar, obtenir un DNI, treballar".

La periodista ha exposat que "necessiten un futur i que se'ls entengui" i ha afegit que "hem anat al carrer, on dormen alguns d'ells, on sobreviuen i on esperen". "N'hem dit menas i exmenas, aquest matí coneixereu a l'Amin, al Yousef, al Hamsa, a l'Ismail, el Mohamed i al Younes. Ells ja s'han jugat la vida una vegada travessant el mar. Ara també tenien por de morir aquí i sols. No els hauríem de fer sentir més sols encara", ha sentenciat.

Terribas ha començat el reportatge destacant que "al llarg d'aquesta temporada hem parlat molt dels joves menors que han arribat al nostre país tots sols" i ha assenyalat que "avui sentireu les seves veus, avui hem anat a trobar-los al carrer on tenen dificultats". La presentadora ha ofert algunes dades com, per exemple, que el sistema de protecció de la infància acull 3.774 joves immigrants sols i que "aquest any només ja n'han arribat 329".

La presentadora del programa de Catalunya Ràdio els ha anat entrevistant i els hi ha fet preguntes com: "d'on vens?", "vas venir en pastera?", "què recordes d'aquell viatge?", "fa un any que dorms al carrer?", "hi ha moments en que dius 'no hauria d'haver marxat'?", "estàs en contacte amb la teva gent al Marroc?", "els hi expliques que ho estàs passant malament?", "això no els hi expliques per què saps que patiran més?", "com et tracta la gent d'aquí?", "quan la gent és injusta amb vosaltres o us veu com un perill, què li dius?", entre d'altres.

Terribas també parla amb Oriol Janer, director de Dar Chabab - La Casa dels Joves, que manifesta que "no sé si la terminologia de mena els identifica o no, el que sí que està clar és que ells se senten estigmatitzats pel fet de ser marroquins". La presentadora també parla amb les responsables de Punt de Referència, una associació que treballa per ajudar els joves extutelats a emancipar-se. "Ells són conscients que aquí quan es parla dels menors no acompanyats, és una situació que cada cop preocupa més", afirma una de les responsables.

La periodista aprofita la visita a aquest centre per fer una "tertúlia" amb en Younes, Ismail i Mohamed, tres joves immigrants. Després que la periodista pregunti si la gent els mira malament, en Mohamed assegura que "tenen raó quan la gent ens veu així perquè la nostra gent ho fa malament" i afegeix que "la majoria de la nostra gent és molt dolenta". "Hi haurà de tot, ¿no?", afegeix Mònica Terribas.

Finalment, la periodista reflexiona que aquests joves "tenen vint anys i s'estan havent de plantejar-se com el veu l'altre, la societat on estan i com es veuen ells com a col·lectiu". "Aquests joves són conscients que les notícies que ha sentit la població en general sobre ells són negatives. Que se'ls identifica amb persones conflictives i han d'estar demostrant constantment que no", sentencia la directora de l'associació.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#10 Pan con tomate y jamón Ibérico, La peste amarilla destroza cerebros..., 12/07/2020 - 18:05

"Terribas blanqueja els menas..."

La bruja Avería dirá lo que quiera, pero a estos no los blanquea ni con Titanlux...

#9 un ciutadà, palau de plegamans, 11/07/2020 - 10:36

fàstic de 'periodista', pura propaganga i renta cervells.

#8 TV3%, Bcn, 10/07/2020 - 20:36

Els 150mil euros del seu sou s'han de pagar escanyant amb impostos als demés. Fa pudor tot plegat!

#8.1 Eric, Barcelona, 11/07/2020 - 09:13

150?
Pero si es la Terribas 400 mil.Alla on viu aquests ni la molesten

#7 BJMR, Bilbao, 10/07/2020 - 16:02

Ruego a e-notícies que solucione el asunto de los caracteres que se pueden escribir, ya que muchas veces el cuadro te dice que te quedan uno o dos y luego resulta que el comentario sale incompleto, quitándole sentido al comentario.

#6 La nostra pero no tant, Bcn, 10/07/2020 - 14:57

Ja fa temps que TV3 és un engranatge per als nouvinguts, especialment d'una determinada zona d'el Nordafrica. Res de nou i per tant cap sorpresa.