Publicitat
Comunicació · 6 de Novembre de 2017. 09:30h.

Toni Soler admet que "l'estratègia sobiranista era un farol"

Periodistes que han donat suport al procés diuen ara que no tenen la culpa

Toni Soler admet que "l'estratègia sobiranista era un farol"

Alguns opinadors públics a Catalunya, que s'han posicionat a favor de la independència a través d'una via unilateral, s'han desmarcat, en declaracions a El País, de les conseqüències de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució després que els grups sobiranistes del Parlament proclamessin la República.

El periodista Toni Soler exposa que "els opinadors no som en general els més informats sinó els més intoxicats. Tothom ens diu coses perquè les diguem, però el problema és saber quan t'estan mentint".

"Sempre vaig tenir clar que la declaració d'independència seria un punt de partida i no d'arribada, era conscient que l'estratègia sobiranista era un farol", diu el director del programa d'humor "Polònia". "El que no sospitava és que no hi hauria res previst per a aquesta nit i els dies següents".

Soler afegeix que "d'una manera que per al PP imagino que ja estava prevista, hem passat de reclamar la independència a reclamar que treguin de la presó els polítics". "No només són presos, són ostatges que limiten l'abast del debat polític català", conclou.

El periodista i escriptor Enric Vila deixa clar que "no penso entrar en política, però una altra cosa és que no pugui dir com veig les coses". Vila considera que els consellers empresonats "estan a la presó perquè s'han deixat agafar, perquè no han fet la independència". "Estàs dient que faràs la independència, portes des de 2012 amb aquest tema, i no has preparat res ni per aguantar la República durant dos dies? Com s'explica?", critica.

L'escriptor també creu que el paper dels consellers empresonats hauria de ser aquest, però creu que "intentaran fer-los servir de líders polítics, un paper que no els toca". "L'objectiu de la presó és demostrar la força de l'Estat i fer sentir impotència a la gent i després por. Volen demostrar que la independència és impossible i una manera és promoure el sentimentalisme, que es conforma amb el símbol", assenyala.

El filòsof Bernat Dedéu critica el president Carles Puigdemont: "Si el president no volia anar a la presó, que ho hagués dit. No serà que els espanyols no avisessin". "Si fos un polític sobiranista, no sé què posaria ara al programa electoral", remarca de cara a les eleccions del 21 de desembre.

Finalment, el periodista Pere Mas admet que "sempre hi ha espai per a l'autocrítica", però manifesta que "aquest moment és d'excepcionalitat, amb uns senyors a la presó i amb unes eleccions convocades des de Madrid, i encara que es pot fer autocrítica, sobretot cal trampejar la situació com sigui fins al 21 de desembre en defensa de l'autogovern".

Mas, a diferència de Dedéu, defensa Puigdemont i desvincula la decisió de no convocar eleccions a un "linxament" a través de les xarxes socials. "Portava setmanes aguantant amenaces, s'encongirà per quatre tuits?", destaca.

Publicitat
Publicitat

49 Comentaris

Publicitat
#38 Anna, Banyoles, 08/11/2017 - 10:28

Si dieu que estàveu intoxicats i no informats i ara critiqueu al govern català perquè no estava preparat per declarar la República. Com sabem que ara no torneu estar intoxicats en lloc d'informats?
Fent ara aquestes declaracions us desacrediteu vosaltres mateixos tant pel que ha heu dit, pel q esteu dint i pel que direu.

#37 Carmen, Badalona, 07/11/2017 - 16:39

Un altre panxa agraida i vividor.
Ahora que le pasa. Ha visto la luz?
Quina vergonya.
Despues de insultar sin ningun miramiento y de chulear , ahora sale con estas.
Que desfachatez.

#36 villamore, sant cugat, 07/11/2017 - 15:52

es que abans del pols independentista estavem molt be ? .. de feina, de economia familiar, de llibertats....etc
venga home!. .. una mica de veritat si us plau

#35 Sergi , Barcelona, 07/11/2017 - 12:44

Poquito a poco, lentamente se va destapando el gran engaño, la estafa.

#34 botifler1914, Sinitaca, 07/11/2017 - 11:10

Apetece deciros de todo, pero al menos os diré que ojalá os vayais al paro al que habeis condenado a muchos catalanes.