Comunicació · 6 de Novembre de 2012. 18:12h.

TV3, al servei de la independència

El gir sobiranista de TVC provoca malestar a PSC, PPC i Ciutadans

TV3, al servei de la independència

Imatge del reportatge del '30 minuts'

Televisió de Catalunya ha elevat el to independentista des que el president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar que volia celebrar un referèndum d'autodeterminació després de la manifestació de la Diada i de fracassar la negociació pel pacte fiscal durant la reunió que va mantenir amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a la Moncloa.

Aquest creixent sobiranisme de la cadena ha aixecat crítiques a dreta i esquerra. El diputat del PSC, Joan Ferran, ha criticat el "mal servei al país quan es juga a sobredimensionar notícies i esdeveniments, o quan l’accent prioritari de la notícia recau sempre sobre temàtiques de caire sobiranista". "Pobre representació del país real quan els entrevistats i convidats són, majoritàriament, personatges clarament identificats amb una determinada 'visió' de Catalunya…", ha afegit en un article a e-notícies.

El portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez, va acusar TV3 de convertir-se en "la televisió al servei del candidat Mas" després de denunciar, el passat 15 d'octubre, la "cinquena entrevista" emesa per la televisió pública catalana al candidat de CiU en els darrers 15 dies: Àgora, Els matins, una entrevista durant la proclamació de la seva candidatura, al programa Hat Trick el dia del Barça-Madrid i al programa especial sobre la XXIV edició del Concurs de Castells de Tarragona.

Per la seva part, el president i candidat de Ciutadans a la Generalitat, Albert Rivera, va denunciar aquest dissabte 2 de novembre que “Mas està posant els mitjans públics al servei de CiU al més pur estil populista d’Hugo Chávez”. A més, va criticar que TV3 emeti “un programa independentista comparant a Catalunya amb la resta de territoris que han plantejat processos independentistes” el que “torna a ser un exemple de com a vint dies de les eleccions la televisió pública catalana està al servei del separatisme i no al de tots els ciutadans”.

En efecte, el programa 30 minuts d'aquest diumenge va emetre un reportatge titulat 'La independència pas a pas' que buscava respostes a si Catalunya es pot "convertir en un nou estat d'Europa" ja que "en els últims vint anys, dinou països d'Europa s'han convertit en estat. D'aquests dinou estats nous, sis -Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, la República Txeca i Eslovènia- ja formen part de la Unió Europea. Croàcia hi ingressarà l'any que ve".

Però anteriorment hi ha hagut altres casos. Per exemple, el programa Parlament del 2 de novembre va tenir el dret a decidir com a fil conductor i aquest mateix dilluns part del repartiment de 'La Familia Irreal', un musical que parodia la monarquia espanyola, va ser protagonista al programa Divendres. Cal recordar també que el programa Els matins de TV3, el passat 23 d'octubre, va promocionar una cançó a favor de la independència de Catalunya.

D'altra banda, el presentador del programa de TV3 Generació Digital, Jordi Sellas, va ser el conductor de l'acte d'aquest diumenge de CiU al pavelló de l'Illa de Barcelona, en el qual membres de la societat civil, voluntaris i interventors han donat suport al candidat Artur Mas.

També, coincidint amb la promoció de la pel·lícula Fènix 11*23 de Joel Joan, TV3 ha comparat Èric Bertran amb William Wallace a la peça informativa del Telenotícies sobre el film, coproduït per la cadena pública catalana.

El gir sobiranista de TV3 ha provocat, tanmateix, un augment de l'audiència. Així, al mes d'octubre, la televisió pública catalana va ser la líder amb un 15,2% de quota de pantalla, superant en més de 3 punts Telecinco, la segona d'aquest rànquing.

TV3 va ser la cadena líder a la franja del prime time, de les 9 del vespre a les dotze de la nit, amb el 18,4% de share al mateix període. També va col·locar vint-i-un programes entre els quaranta més vistos del mes, malgrat haver perdut les transmissions dels partits del Barça a la Lliga.

Publicitat
Publicitat

54 Comentaris

Publicitat
#43 BEJOTA, BCN, 08/11/2012 - 19:17

PAU CASALS: LO DE MILIÓ I MIG ,NO T'HO CREUS NI TÚ NI CAP QUE SÁPIGA MULTIPLICAR. ÉS A DIR:TOT BARCELONA S'APLEGARA AL PG. DE GRACIA,OI?

#42 BEJOTA, BCN, 08/11/2012 - 19:15

EL FRANQUISME FOU UNA MONJA URSULINA AL COSTAT D'AQUESTA TRIBU NACIONALISTA.

#41 Pages Canaleta Cardedeu, CARDEDEU, 07/11/2012 - 13:20

Nova propaganda de TV-3 Ara en diuen TV--3 LA TELEVICIÓ DE ARTUR MAS No es la televició dels Catalans no es LA NOSTRA Es la de C.I.U. al servei de conseguir la Majoria acsoluta PER Aixo ban DESPEDIR ala seba Directora no pensaba com els de C.I.U.

#40 Xavi, Barcelona, 07/11/2012 - 13:07

El '30 minuts' va ser un bon exercici de sectarisme, però un nefast exemple de periodisme. Si volia mostrar pluralitat de punts de vista, de tots els testimonis que anaven 'd'experts no implicats', només 1 contra la independència i prop de 15 a favor. Que sàpiguen que la societat catalana no és així

#39 spanish, Madrid, 07/11/2012 - 11:59

que demiocrates , al final el nacionalisme es totalitari i confon una televisio nacional amb una televisio nacionalista que la tanquin o que la paguin els convergents