Publicitat
Comunicació · 10 de Gener de 2014. 10:42h.

TV3 emet en directe la inauguració del Tricentenari

A la Seu Vella de Lleida amb presència d'Artur Mas

TV3 emet en directe la inauguració del Tricentenari

Acte d'inauguració del Born. Foto: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Artur Mas, participarà demà, dissabte, 11 de gener, en l’Acte inaugural del Tricentenari, que se celebrarà a la Seu Vella de Lleida, a partir de les 12 del migdia. Amb aquesta cerimònia es donarà el tret de sortida als nombrosos actes que se celebraran al llarg d’aquest any arreu de Catalunya per commemorar els fets del 1714.
 
L’elecció de la Seu Vella per acollir l’acte inaugural del Tricentenari és una “picada d’ullet” a aquest lloc emblemàtic, que va jugar un paper destacat dins dels fets de la Guerra de Successió, ja que Lleida va ser la primera ciutat catalana que va caure en mans de les tropes borbòniques, la qual cosa va comportar la reconversió de la Seu en caserna militar.
 
La cerimònia s’iniciarà amb els parlaments de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i del president Mas. Tot seguit, I’actriu Montserrat Carulla llegirà el Manifest del Tricentenari. A continuació començarà un espectacle multidisciplinar, creat pel director artístic Josep Maria Mestres, que combinarà música, cançons, dansa i accions teatrals.
 
Entre d’altres, hi participaran el Cor de Cambra de Lleida; el Cor Vivaldi; l’Orquestra de Cambra de música antiga “Vespres d’Arnadí”, dirigida per Dani Espasa; Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler; Maria Hinojosa; Jordi Domènech; Arnau Tordera; IT Dansa i els actors i actrius: Sílvia Bel; Jordi Boixaderas; Montserrat Carulla; Julio Manrique; Alícia Pérez i Lluís Soler.
 
En el decurs de l’acte els actors i actrius que participen llegiran textos referits directament als fets que es commemoren. Així es combinaran textos més antics com un fragment de l’Edicte Berwick del 12 de setembre de 1714, amb escrits més recents d’autors com Màrius Torres; Àngel Guimerà; Josep Maria de Sagarra; Santiago Rusiñol; Pompeu Fabra; Joan Puig i Ferreter; Josep Pla; Salvador Espriu o Paco Candel, entre altres.

A més del president i l’alcalde de Lleida, assistiran a l’acte els consellers de Presidència; Economia; Salut; Interior; Territori; Cultura; Agricultura; Benestar Social i Justícia; el  vicepresident segon del Parlament de Catalunya; el delegat del Govern a Lleida; els presidents dels grups parlamentaris de CiU i d'ERC, i el president de la Diputació de Lleida, entre altres autoritats com per exemple els alcaldes dels municipis que formen part de la ruta del 1714.

Aquest acte serà retransmès en directe per TV3 i Catalunya Ràdio.
 

Publicitat
Publicitat

38 Comentaris

Publicitat
#27 es curios, bcn, 13/01/2014 - 10:01

es curios lleida i cervera van lluitar al costat dels borbons, ells que son guanyadors o perdedors, quin cacao nen us esteu foten per no dir que es una cuestio de cales que qeda molt lleig.

#26 BEJOTA, BCN, 12/01/2014 - 13:14

SR. MAS:AL 1714 ,ÉS TRACTAVA DE POSSAR EL CUL D'UN EXTRANGER AL TRO D'ESPANYA.PART DE CATALUNYA TRIÀ L'ARCHIDUC D'AUSTRIA PER PROTEXIR EL TEXTIL CATALÁ QUE PERILLVA AMB ELS BORBONS

#25 Ernest, Vilassar, 11/01/2014 - 12:44

¿Sábado por la mañana? Película de Bud Spencer y Terence Hill en Tele 5, programa sobre la familia real y toros en la 2, y luego aperitivo familiar

#24 carlo, badalona, 11/01/2014 - 10:34

Manipulació a la carta al servei dels independentistes

#23 Enok, Helsinki, 10/01/2014 - 20:40

Com és possible que vulguin emular TVE i el bicentenario de la constitución de Cadiz, o el dels 500 anys de la conquesta de Granada? Que no ho enteneu? SI ho fan els espanyols no és nacionalisme i a més no costa diners (de tots, inclosos els meus, una tele que no miro fot anys).

#23.1 iñigo, bilbao, 11/01/2014 - 11:37

La diferencia es que por supuesto que se puede recordar un evento histórico, pero esto que vende la Generalitat como Historia no lo es. Es manipulación interesada para vender un proyecto político actual. Franco hizo lo mismo con Agustina de Aragón, los RRCC, etc.