Comunicació · 9 de Setembre de 2019. 21:00h.

TV3 escalfa la Diada amb un 30 minuts sobre la consulta d'Arenys

"La llavor", "el bressol", "l'espurna" que va iniciar el procès

TV3 escalfa la Diada amb un 30 minuts sobre la consulta d'Arenys

El director del programa '30 minuts', Carles Solà

TV3 va estrenar aquest diumenge la temporada del '30 minuts' amb un nou reportatge sobre el procés. En aquesta ocasió, per rememorar la primera consulta sobre la independència que es va fer a la població d'Arenys de Munt ara fa deu anys. "Arenys, on tot comença", és el nom del reportatge, que incorpora els testimonis de les persones organitzadores que van fer possible la votació i recorden detalladament els esdeveniments.

La cadena pública ja va promocionar el reportatge amb un anunci que combinava imatges i declaracions dels testimonis que recordaven la votació amb les paraules "la llavor", "el bressol" i l'"espurna", acabant amb la frase "al Maresme, hi ha un poble irreductible que ha marcat un camí".

"Fa 10 anys Arenys de Munt es va convertir sense pensar-ho en un referent de l'independentisme gràcies a la consulta que una colla de veïns hi va organitzar" comença el reportatge. "Aquella proposta va topar amb l'oposició de diversos col·lectius, un dels més actius va ser la Falange Espanyola que va amenaçar amb pamflets i pintades als veïns favorables a la consulta i van acabar manifestant-se al mateix dia de l'oposició" expliquen.

"Després d'aquell dia res no va ser igual, els fets d'Arenys van encendre més que mai el debat polític i social entorn del dret a l'autodeterminació i la independència i a aquell acte el seguiria una onada de 553 consultes arreu del país amb la participació d'uns 900.000 catalans que va contribuir a la creació de l'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació de Municipis de la Independència" continua.

El programa entrevista al coordinador i portaveu de la comissió organitzadora de la consulta, Josep Manel Ximenis; al membre de la Comissió organitzadora de la consulta, Xavi Mas; a un dels principals impulsors de la consulta independentista i fundador del Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació, Jordi Bilbeny. En el reportatge també es va entrevistar el delegat del govern espanyol a Catalunya en aquella època, Joan Range.

Una de les persones entrevistades en el document, el membre de la Comissió organitzadora de la consulta, Xavi Mas, apareix al reportatge afirmant que "el 13-S a Arenys d'Amunt va ser una espurna, el 9-N una flama i l'1-O una gran foguera que tard o d'hora ens portarà cap a la gran revetlla que serà un referèndum vinculant d'independència".

El director del programa 30 minuts, Carles Solà, va moderar l'any 2015 un acte amb immigrants de Nigèria, Ghana i Senegal a favor del procés sobiranista i va afirmar que, en cas d'independència, haurien de ser "ciutadans de ple dret". “Per mi un país que ha de començar de cap i de nou ha de comptar amb tots els seus ciutadans i ciutadanes, els vostres fills, la gent que ha vingut ara a aquest acte també està cridada a construir aquest nou país” va manifestar.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 jordig, sant quirze del valles, 10/09/2019 - 16:17

hem va encantar veure com tot un poble va ser capaç d'engegar el proces. ARENYS CONTIGO EMPEZO TODO.
Ah i els ñordos que no els agrada TV3 enen mooooolts canals ñordos visibles a CAT per a mirar.

#7 Pepón, Bcn, 10/09/2019 - 09:44

El tal Ximenis es un nazi declarado y por eso lo expulsaron de la CUP. Ese es el espíritu de Arenys de Munt, la hispanofobia.

#6 Ojotuerto, Calafell (Tabarnia), 10/09/2019 - 09:10

En la foto del artículo.....¿Es Carles Solá? ¿Con una mano alzada? ¿Saludito fascistas? Son unos cactxondos !!!!!!!!

#5 Catón, Dura Lex, 10/09/2019 - 08:25

Delenda est TV3 .

#4 yomismo, MOLLET DEL VALLES, 10/09/2019 - 00:19

Quedan pocos dias en el calendario libres que no esten declarados como dias claves