Publicitat
Comunicació · 6 d'Octubre de 2009. 17:51h.

TV3 informa més d'Espanya que de Catalunya

El grup periodístic Ramon Barnils denuncia l''espanyolització" dels Telenotícies

TV3 informa més d'Espanya que de Catalunya

Mònica Terribas, Rosa Cullell i Albert Sáez, en una imatge d'arxiu

El Telenotícies (TN) prioritza el marc espanyol en les informacions polítiques, segons Media.cat, un observatori crític dels mitjans de comunicació impulsat pel Grup Barnils. Segons aquest informe, la secció de política del TN inclou més informacions d’àmbit espanyol (49%) que no d’àmbit català (44%). La presència del País Valencià i les Illes Balears, incloses en aquest estudi dins de les notícies d'àmbit català, suposen el 5,6% de les informacions. També en les informacions de caire econòmic, les notícies del marc referencial espanyol és superior al del català (45%).

El Grup Barnils també destaca que "gairebé la meitat de les notícies sobre producció cultural (cinema, música, literatura i arts escèniques) no fan referència a la indústria cultural catalana (47%). La presència de cinema en català (7%) i música en català (8%) és pràcticament simbòlica, i resulta especialment preocupant que els productes literaris d’expressió no catalana (59%) tinguin més presència que els productes en llengua catalana (33%)”.

L'informe demana d'incrementar "la presència d’informacions d’altres territoris dels Països Catalans al Telenotícies, especialment davant de l’interès mostrat reiteradament per rebre TV3 en aquests territoris des dels anys vuitanta, que s’ha manifestat a través de la instal·lació popular de repetidors per rebre TV3 o la campanya actual Televisió sense Fronteres”.

Aquest treball ha estat realitzat amb els Telenotícies de TV3 emesos entre el 9 de març i el 9 d'abril de 2009, és a dir, amb un total de 63 TN (migdia i vespre) i 1.913 unitats informatives.

A l'informe es pregunta "fins a quin punt, però, TV3 i els seus informatius compleixen la seva funció com a vertebradors de l’imaginari col·lectiu català? El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, expressava en una entrevista a Tribuna.cat l’any 2007, pocs mesos després de prendre possessió del càrrec, que en molts aspectes TV3 tenia 'un punt de vista colonitzat'. Segons Tresserras, aquest fet 'en cap cas és producte d’una activitat conscient de laboratori, sinó que és el reflex de fins a quin punt l’ecosistema colonitza la mirada i el punt de vista de molta gent, també d’alguns professionals de la comunicació'. Aquest informe analitza amb detall el marc referencial de les informacions dels serveis informatius de Televisió de Catalunya, amb l’objectiu d’esbrinar fins a quin punt els afecta aquesta suposada 'colonització'".

Publicitat
Publicitat

40 Comentaris

Publicitat
#40 Martona, Eivissa, 07/10/2009 - 15:07

Normal! Son uns hispano-cèntrics, hispano-adictes i uns zombis colonialistes...Amb el nom que tenen ja ho diuen tot...TV3! 3 de què? De qui??! Nosaltres hauriem de ser la 1 simplement no tv3 ni IB3!

#39 Pijoaparte, El Carmel, 07/10/2009 - 11:57

Es evidente a raíz de la noticia y algunos comentarios que hay quien prefiere que una TV pública pagada por todos sea mas Formativa que Informativa. Nada gusta más a los sectarios q les reafirmen continuamente en su credo.

#38 Roger, Camprodon, 07/10/2009 - 11:27

No es pot \"espanyolitzar\" el que es espanyol de socarrel com ho es Catalunya.

#37 CanFelip, BCN, 07/10/2009 - 11:18

....ja ho va dir Maragall, farem una catalunya que no la coneixera ni la mare que la va parir ! .

#36 Kropotkin, Vic, 07/10/2009 - 07:23

Es increible. Cualquier dia llegarán a decir que Cataluña es parte de España. Donde vamos a ir a parar... O peor aún, que Cataluña era parte de la Corona de Aragón. Desde luego es que los colonos españolistas no respetan nada...