Publicitat
Comunicació · 1 de Desembre de 2009. 12:04h.

TV3 responsabilitza els actors del català

El cap lingüístic pregunta si "tenim un col·lectiu d'actors acostumats a assajar accents?"

TV3 responsabilitza els actors del català

Imatge de la pel·lícula

El Cap d'assessorament lingüístic de TV3, Ernest Rusinés, ha replicat en un article a l'Avui l'article d'Antoni Dalmau en el mateix diari on qüestionava el català emprat a la pel·lícula 'Les Veus del Pamano'. Rusinés considera "poc qüestionable que el català central, simplement per raons de pes demogràfic, ha de tenir un pes específic molt destacat en els nostres mitjans de comunicació d'àmbit nacional".

"Una altra opció plausible hauria sigut assumir que els actors que es van seleccionar havien de dominar l'accent del Pallars per reproduir-lo en la ficció. Ara bé: ¿tenim un col·lectiu d'actors acostumats a assajar accents? ¿Ofereixen aquesta formació, les escoles de teatre del país? ¿Estem disposats a assumir els costos econòmics i de temps que comporta que els actors hagin de treballar l'accent en funció d'on s'ambienta la producció?", es pregunta.

"¿Estem disposats tots plegats -la indústria en general- a assumir que, igual que els actors tenen de vegades entrenadors personals per preparar-se físicament per a determinats papers, tinguin assessors que els entrenin lingüísticament?", afegeix.

"A banda, la idea recurrent que a TVC hi ha hagut un procés de degradació lingüística conseqüència de determinats interessos ocults que pretenen objectius foscos no respon ni a la voluntat de la direcció ni a cap canvi en la línia establerta pels lingüistes de la casa. Parlem de la llengua de TVC tant com calgui, però el debat s'ha de plantejar amb totes les implicacions", conclou.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 David de Germà i Mercer, Mollet del Vallès, 02/12/2009 - 13:32

Que lluny estem d\\\'aquell català tan correcte i músical de la TV3 dels 80 i principis dels 90... A vegades fins i tot es sentien altres dialectes als programes. Una llastima.

#9 oriol, olot, 02/12/2009 - 08:01

Oi que tinc acent d´olot ,catala catala i la meva boca fa pudor a fuet i calçots

#8 pep, manresa, 01/12/2009 - 21:05

De tot el què diu aquest senyor allò més encertat és el què nega, crec que efectivament "hi ha un procés de degradació lingüística conseqüència de determinats interessos ocults que pretenen objectius foscos"
Ni més, ni menys

#7 pep, manresa, 01/12/2009 - 21:01

D'on l'han tret aquest Ernest Rusinés..?
Vist el tractament que TV3 dóna a la llengua m'imagino que el principal mèrit d'aquest senyor és tenir carnet d'algun dels partits polítics que componen el Tripartit, possiblement dèu ser un sociata

#6 pep, manresa, 01/12/2009 - 20:56

El problema no és tan sols que el català parlat sigui barceloní, a Barcelona també hi ha gent que parla molt bé el català, el problema és que està tan mal parlat que un bagenc com jo no entenc res, i ara parlo sobretot per Serrallonga