Publicitat
Comunicació · 12 d'Abril de 2021. 10:22h.

TV3 triga set anys a enfrontar-se al cas Pujol

Francesc-Marc Álvaro creu que és només "ingenuïtat o deixadesa"

TV3 triga set anys a enfrontar-se al cas Pujol

TV3 ha emès aquest diumenge el 30 minuts "Pujol: els secrets d'Andorra". Ho ha fet set anys després que l'ex president de la Generalitat Jordi Pujol confessés que va ocultar durant dècades diners a Hisenda a Andorra. "Han estat vuit anys d'instrucció judicial, el cas està pendent de judici. Fiscals, jutges, advocats i l'ex president declinen participar en el reportatge", explica la veu en off.

El reportatge s'inicia amb unes declaracions del mateix Pujol de quan encara no havia admès que guardava una fortuna a l'estranger. "Els diners no m'interessen", afirmava llavors a les càmeres de la televisió pública. A partir d'aquest moment, es repassa la confessió, les intervencions parlamentàries de la família, alguns focus d'on podria provenir el suposat enriquiment il·lícit, i la recerca del jutge José de la Mata, que mai ha cregut en la teoria de l'herència de l'avi com a origen de la fortuna.

En nom de la família parla Josep Pujol, un dels fills de l'expresident, que assegura que "hi ha un món mediàtic que li ha volgut treure punta i crear un personatge, el vilà, el dolent de la pel·lícula, que ha donat molt de contingut al món de les notícies i ha permès que hi hagi gent que se senti decebuda".

El reportatge compta amb opinions de periodistes Maiol Roger i Francesc-Marc Álvaro, que ho atribueix a "ingenuïtat o deixadesa"; el subdirector d'economia La Vanguardia, Manel Pérez; l'expresident del Cercle d'Economia, Anton Costas; el portaveu dels Comuns en el Congrés, Jaume Asens; i l'ex fiscal José María Mena, qui va investigar a Pujol en el cas Banca Catalana, qui considera que l'expresident “es va equivocar” amb una confessió que interpreta en clau de tallafocs familiar.

Asens, advocat que va exercir l'acusació popular en representació de Podem, assenyala que "nosaltres, quan Pujol fa la seva confessió i escoltem la seva germana i altres familiars, que no sabiuen res de la deixa; sospitem que sigui veritat i per això presentem la querella. No sols per un frau fiscal, creiem que allí poden haver-hi altres delictes com a tràfic d'influències, suborn o malversació".

La peça audiovisual reconstrueix una de les operacions amb les quals suposadament es va enriquir Jordi Pujol Ferrusola. L'abocador de Vacamorta, al Baix Empordà, autoritzat per la Generalitat en època de Pujol contra l'opinió dels veïns i, amb el temps, de la justícia. Un recorregut pel mapa d'Europa permet a l'espectador comprendre les maniobres de Júnior per a ocultar la seva participació, a través d'empreses, en el negoci. "Rastrejant les operacions de Jordi Pujol Ferrusola es pot comprovar que hi ha molts punts febles en les seves operacions", remarca el periodista Manel Pérez,que no descarta que el judici acabi "en res".

Maiol Roger creu que "la veritat del cas Pujol no se sabbrà mai", però afegeix que "el que sí que és evident és que Pujol havia estat advertit per diverses persones dels negocis dels seus fills". "Com a mínim era permissiu amb la corrupció. Això ho fa un corrupte en el sentit ampli del terme", sentencia. Finalment, Francesc-Marc Álvaro assenyala que "el que em sorprendre més és que durant tants anys hagués guardat aquest problema com si no existís". "Em costa entendre que un home de la intel·ligència política de Pujol demostri tanta ingenuïtat o deixadesa en aquest aspecte", conclou.

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#17 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 12/04/2021 - 23:35

Teleseparatismo haciendo lo que se espera de ellos: blanquear a Pujolone y su banda. Al hacerlo blanquea, por contacto, al Mas-Tocomocho y su banda prusesista del Water. No será la última capa de pintura blanca sobre el alma de carbón del capo di tuti capi que veremos.

#17.1 Antifa, L'h, 12/04/2021 - 23:55

Blanquejar?? Mentre aquí hem esborrat del mapa als Pujol, vosaltres encara teniu somnis humits amb els borbons

#17.2 Purria lazi, Mollerussa, 13/04/2021 - 10:28

¿Borrado? Jajajaja
Los habéis escondido en un cajón de la vergüenza que dan. Pero seguro que tú te la machacas pensando en la madre superiora....

#16 BEJOTA, bcn, 12/04/2021 - 21:01

"El vot de Lleida val gairebé dues vegades i mitja que a Santa Coloma de Gramenet"
TENÉIS UN 26% DEL CENSO (UNA PERSONA UN VOTO)EN LAS "PLEBISCITARIAS" DEL 14-F
El separatismo ha perdido el 30% (casi 1 de cada 3) de los votos que obtuvo en 2017: de 2.079.000 a 1.456.000, més de 623.000 catalans han dit adéu al prusés, (SÓN ELS NOSTRES ,OI?)

#15 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 12/04/2021 - 18:40

Pujol es un modelo para muchos nacionalistas; los que han sabido imitarle también se han forrado.

#14 Josep Massague, BARCELONA, 12/04/2021 - 17:43

Teniendo en cuenta como se ve la figura del President Martir, el criminal de Companys, los Germans Badia y el resto de la tropa, son homenajes, tumbas adornadas de flores, libros, conferencias y tesis doctorales laudatorias, es más que seguro que, en un futuro, aqui en Cataluña, y por parte de la tropa independentista, la Banda de atracadores ...

#13 Josep Massague, BARCELONA, 12/04/2021 - 17:41

Pujol y Hemanos, se veran como heroes de la Patria, injustamente calumniados y vituperados. ¡Tiempo al tiempo!