Publicitat
Comunicació · 5 de Setembre de 2013. 16:16h.

Un article a El Punt Avui equipara el nazisme amb el "totalitarisme neoliberal"

Un historiador compara "economistes, empresaris i polítics" amb el tinent coronel de les SS Adolf Eichmann

Un article a El Punt Avui equipara el nazisme amb el "totalitarisme neoliberal"

Una imatge de l'article

L'historiador Xavier Díez, en un article a El Punt Avui, ha equiparat el nazisme amb el "totalitarisme neoliberal". "Com amb el nazisme, el totalitarisme neoliberal requereix l'obediència d'uns executors disposats a renunciar als seus criteris morals a fi de complir ordres. I tanmateix, precisament això és el que menys els exonera de la seva responsabilitat", ha assenyalat.

Segons l'articulista, "estats com Grècia han perdut més percentatge de la seva riquesa ara que al llarg dels cinc anys d'ocupació nazi. La caiguda de l'esperança de vida demostra la letalitat de les polítiques vigents". També ha indicat que "les receptes de l'FMI recorden els pitjors experiments socials d'infausta memòria. Les declaracions de representants de la patronal sobre la intenció de desposseir de drets els treballadors són d'una monstruositat tel·lúrica".

Díez ha explicat que "el títol d'aquest article reivindica una necessitat. Aquí, com a arreu, existeixen desenes de milers d'Eichmanns que, com el fosc coronel de les SS, han de pagar pel mal causat, allà on s'han produït les conseqüències dels seus crims. Aquells economistes, empresaris, polítics que han estat responsables d'aquest, en termes d'Engels, genocidi silenciós, i que han propiciat milions de víctimes a Barcelona, Madrid, Atenes, Lisboa o Brussel·les, han d'ésser jutjats per aquells que han patit les conseqüències de les seves accions o omissions".

"Com en el procés de Jerusalem, no valdrà l'excusa de l'obediència com a justificació dels crims. Al cap i a la fi, no ens podem permetre deixar passar per alt aquesta banalització del mal al qual, malauradament, ens estem acostumant", ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#14 Pepet de cal Ratolí, Lleida, 06/09/2013 - 21:36

Malaguanyat "Avui"...

#13 Semos europe2, BCN, 06/09/2013 - 09:46

Ostras, ya verás como se entere Tremosa, Romeva, y viviane Reding!

#12 anti-liberal, Cat, 05/09/2013 - 23:48

El neoliberalisme és el càncer del món actual. Algun dia caldrà passar comptes pels costos humans i socials que aquesta ideologia nefasta està provocant arreu del món.

#11 Xipolleig, Barcelona, 05/09/2013 - 20:26

Res comparable amb el nazisme i la negació de condició humana que aplicaven a aquells considerats inferiors.
Per cert, l'estalinisme i el maoisme, crec que feien servir mètodes similars al complex nazi-feixista-franquista.
Els totalitaris poden ser de Ferrol,d'Àustria, de Gèorgia o de la Xina

#11.1 pip, Igualada, 06/09/2013 - 13:00

et refereixes al que fan els teus amics jueus als camps de concentració de Gaza i Cisjordània o, en general, a tota Palestina?.

#10 Joan, Per allà, 05/09/2013 - 18:47

No es necessita l'esquer de Eichmann per explicar el gregarisme de les masses,la manca de responsabilitat i el joc de poders. Dirl' hi a això "neo-lliberalisme" es una boutade quan estem en un món on l'individuu es un numero. Es com dir-l'hi a Putin o al règim xinés, "neoliberal" o a espanya mate