Publicitat
Comunicació · 19 d'Octubre de 2013. 18:45h.

Un articulista d'El País atribueix el sobiranisme a l'"adoctrinament"

"Tots els nacionalismes necessiten històries més o menys falsejades per justificar-se"

Un articulista d'El País atribueix el sobiranisme a l'"adoctrinament"

Estelades, en una foto d'arxiu

El professor emèrit d'Història Econòmica a la Universitat d'Alcalá, Gabriel Tortella, atribueix l'independentisme al fet que "des de l'assumpció del poder per Jordi Pujol i el seu partit, el govern català ha portat a terme una tasca d'adoctrinament de la població que no podia sinó tenir els seus efectes".

Tortella, en un articleEl País, diu que "els instruments utilitzats han estat tots els ressorts d'Estat, però sobretot l'educació i els mitjans de difusió". Segons ell, s'ha difós "una versió deformada i victimista de la història, plena de falsedats, com que el 1714 s'hagués esclafat una nació catalana que lluitava per la seva independència, que un exèrcit d'ocupació hagués imposat una explotació iniqua , que s'hagués sotmès a Catalunya a un espoli sistemàtic i de llarga durada".

"La raó d'aquest adoctrinament sistemàtic -continua- també és simple: el nacionalisme ho necessita per mantenir-se al poder. Tots els nacionalismes necessiten mites, és a dir, històries més o menys falsejades, per justificar-se".

El professor considera que "les raons també són molt clares: fa una generació i mitja que la població catalana, especialment els nens, han estat sotmesos al bombardeig mental incessant de la salmòdia nacionalista: aquells nens són ja adults enardits per l''opressió', l''espoli' , la 'incomprensió', etc". "Per això durant aquestes dècades la fracció dels catalans partidaris de la independència ha pujat com l'escuma, des de xifres molt petites cap a 1980", afegeix.

A més l'articulista adverteix que "segons una recent investigació de la Unió Europea, Catalunya és la regió pitjor governada de Espanya" i lamenta que "els nacionalistes han endeutat a Catalunya fins vorejar la fallida, la corrupció és flagrant i omnipresent, però la culpa tot la tenen Espanya i, especialment, Madrid".

Tortella critica que "es demana la independència sense embuts. La població ja està condicionada i així s'oblida de les realitats econòmiques, que a més s'atribueixen, com no, a Madrid ia Espanya. Catalunya serà independent i un nou estat a la Unió Europea. Però com tota aquesta política independentista està basada en la improvisació i els rampells, ara descobreix la Generalitat que el que se li havia advertit era veritat , els tractats són molt clars : sortir d'Espanya és sortir de la UE , sent el reingrés problemàtic i, que, en el millor dels casos, trigaria molts anys".

En aquest sentit, assenyala que "la fugida cap endavant ha conduït al nacionalisme a un carreró sense sortida" i ara "ha de tornar l'odiat Madrid a demanar que li tregui del mal pas". "L'any 2014 està a la volta de la cantonada i tot el moviment independentista no va a comprendre una frenada en la recta final. El govern català està cavalcant el tigre que ell mateix va treure de la gàbia", exposa.

"És difícil preveure què pugui passar en el futur , però el que és segur és que , si el govern espanyol hagués aplicat amb rigor la legislació vigent , el tigre seguiria engabiat", conclou.

Article de Gabriel Tortella a El País

Publicitat
Publicitat

43 Comentaris

Publicitat
#32 BEJOTA, BCN, 21/10/2013 - 15:56

Informe de Convivencia Cívica Catalana
El desafío separatista hunde la economía catalana: 10 datos que lo demuestranUn informe pone de manifiesto cómo Cataluña está pasando de ser la locomotora económica de España a, en algunos aspectos, uno de los vagones de cola
LVL

#31 Ben, Reus, 20/10/2013 - 17:57

Jo en sóc un bon exemple. Em van adoctrinar en l'espanyolisme i amb el català prohibit a classe, en l'escola franquista i avui amb més de cinquanta anys sóc un independentista convençut. I per molt que ens amenacin, no em sentiré mai espanyol perquè no en sóc.

#31.1 GALAICOMAN, barcelona, 21/10/2013 - 12:44

***Ben, tú puedes sentirte marciano si lo deseas, pero si tu nación votó en 1978 una constitución con unas reglas bien claras pues... ajo y agua, como suele decirse. O haberlo pensado mejor, como hicieron los vascos, que NO la votaron... por lo cual, SÍ tienen derecho a no sentirse vinculados a ella

#31.2 Pere Prats, Sants, 22/10/2013 - 09:47

Galaicoman, rectificar és de savis.

#30 barretinaire, bcn, 20/10/2013 - 12:53

"La Generalitat ara 'descobreix' que era 'veritat' , els tractats són 'clars' sortir d'Esp és sortir de la UE i el reingrés 'trigaria' molts anys". Els espanyols barregen desitjos amb realitats, el seu revengisme, el seu fracàs econòmic, viure del que roben, la seva catalanofòbia, els perd.

#30.1 Pere Prats, Sants, 22/10/2013 - 09:48

Bé, doncs ara que ja ho sabem gracies a tu, ara ja podem votar, va quin dia és el referèndum vinculant?

#29 barretinaire, bcn, 20/10/2013 - 12:38

Tortella parla de què "Cataluña es la región peor gobernada de España" i resulta que l'estudi es basava en dades del 2009, quan governava el tripartit sociata, sociata perquè els socialistes eren qui tenien totes les conselleries fonamentals. Per riure.

#28 barretinaire, bcn, 20/10/2013 - 12:19

Tortella diu que l'article seu es basa en "conjeturas basadas en la lectura de la prensa". Com deia aquell "no hase falta desir nada más". Aquest és el nivell d'Espanya, en general.