L'historiador Joaquim Coll, en un article a El Periódico, lamenta que "com cada any, entre els dits de la mà esquerra d'en Casanova els independentistes penjaran la nit abans una bandera estelada de fons blau, que hi onejarà durant tot el dia 11. Sincerament, no s'entén gaire que les autoritats permetin, no ara sinó ja des del restabliment de l'autogovern, que un símbol que no és oficial ocupi una lluïda posició simbòlica en l'acte més important de la Diada, si més no fins que Pasqual Maragall la va encertar a completar aquesta celebració amb l'homenatge popular a la senyera que se celebra des del 2004 al parc de la Ciutadella".
Coll sosté que "Catalunya només té una bandera, la senyera. L'estelada és un símbol independentista que té tot el dret a exhibir-se en manifestacions partidistes, però que no es pot convertir en protagonista de la Diada als nostres monuments, places, carrers o als balcons d'alguns ajuntaments, que, recordem-ho, també són poders públics".
"La indolència política de l'esquerra catalana en aquesta qüestió, sumada a la por a provocar aldarulls en un dia que sembla apte per a les expressions més radicals, junt amb la complaença ideològica de la dreta nacionalista envers l'independentisme, ha permès fins avui la perpetuació d'aquest despropòsit", critica.
L'historiador considera que "pretendre convertir el moderat Rafael Casanova en un precursor de la ruptura amb Espanya és ridícul, quan és sabut que aquest conflicte dinàstic fou essencialment una guerra civil entre unes tendències centralitzadores i unes altres federatives. Sembla que aquest any hi haurà més mossos al voltant del monument, amb l'objectiu d'impedir les tradicionals esbroncades i insults als polítics. Potser així alguns, mentre hi deixen les flors, tindran la calma suficient per preguntar-se quina és la bandera de Rafael Casanova".