Publicitat
Comunicació · 16 d'Abril de 2019. 10:20h.

"Veig odi i TV3 té una gran responsabilitat en el tema"

Regina Farré, experiodista de la cadena: "Mònica Terribas ha perdut el nord"

"Veig odi i TV3 té una gran responsabilitat en el tema"

Regina Farré

Jo encara me'n recordo de quan Regina Farré sortia en antena com a corresponsal de TV3 a Andalusia. Bregada en mil batalles, va passar per TVE i va assistir, com a periodista, a l'enfonsament del grup Mundo a finals dels 70 del llavors totpoderós Sebastián  Auger. A la cadena catalana va treballar set anys al costat de Mònica Terribas. Hi ha evolucions personals i professionals que no s'entenen. I no ho dic per ella.

- M'han dit que marxa de Catalunya?

Sí, he decidit deixar definitivament la terra dels meus pares i els meus avis perquè em sento molt incòmoda avui aquí.

- Però per motius polítics?

Per descomptat, exclusivament. No vull que la part dels meus impostos autonòmics serveixin per seguir finançant operacions colpistes i perquè uns covards visquin com Déu a Bèlgica.

- Jo no vaig veure el programa, però m'han dit també que l'altre dia la va 'liar' a Espejo Público, el programa de Susana Griso a Antena 3.

Em van preguntar pel processament dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio i vaig dir que me'n alegrava però esperava més processaments i en demanar-me un exemple vaig donar el de Mònica Terribas.

-Demanar el processament de Mònica Terribas no és molt heavy? Vostè ha treballat amb ella.

Sí, set anys a "la Nit al Dia" i vaig viure coses molt desagradables: les reiterades entrevistes amb "historiadors" que argumenten que des de Colom fins a Santa Teresa de Jesús passant per Cervantes eren catalans. Entrevistes amables a membres de Terra Lliure amb morts a l'esquena. Tracte privilegiat a Otegi amb el qual després la Terribas i part del seu equip se n'anaven a prendre copes mentre a Rosa Diez, per exemple, gairebé ni se li parlava. Recordo que un dia em va demanar la Mònica que parlés amb una amiga meva de la Tolerància per demanar-li que anés al programa la germana de Joseba Pagazaurtundua. Maite, que coneixia el programa, mai no hi va voler anar. És el preu de moure't per ideologia separatista i no admetre que una televisió pública ha de ser plural.

- Griso la defensava.

Griso suposo que va pensar que "gos estrella no mossega a gos estrella". Però va dir alguna cosa per a mi molt greu "en un mitjà públic un presentador o obeeix o el substitueixen" això és lògic en les televisions privades, però en les públiques?

- Més enllà d'això: què li ha passat a Mònica Terribas? Era una bona professional?

Li ha passat que el seu pare ja era amic de Pujol i que ella jo crec que es creu que "fa pàtria".

- Recordo que, en la presentació del llibre de Sergi Fidalgo sobre TV3, vostè va dir que hi havia un 80% de treballadors de la cadena a favor del procés.

Sí, perquè des de la creació de TV3 l'any 1983 ja hi havia un personal, sobretot lligat a Convergència, com a càrrecs alts i mitjans, poc a poc es va ampliar el ventall i el moment de màxima penetració va ser amb el tripartit on Esquerra Republicana es va posar les botes. Des de que jo no estic allà -vaig marxar l'any 2013 amb un ERE- han entrat molts més sobretot joves afins al règim. 

- El 20% restant calla.

Sí, la majoria són de la meva generació i han estat desplaçats online on no tenen cap marge de res, ni tans sols d'opinar sobre com es fan les coses. 

- A fora fa molt de fred?

Molt, la majoria de periodistes treballen dins d'una precarietat absoluta i a la tele els periodistes estan ben pagats, això sí a canvi de no discrepar. 

- Hi hauria procés sense TV3?

Evidentment ha estat una eina indispensable per conformar aquesta idea de país  que vol ser independent i la goteta de cada dia sobretot caient sobre les comarques de l'interior ha portat a conseguir que uns dos milions de persones creguin fins hi tot a un pallasso com en Puigdemont o un supremacista com Torra. Les agressions a guàrdies civils en els pobles per mi eren impensables en el meu país petit del poeta del Vallès. Veig odi i crec que TV3 té una gran responsabilitat en el tema.

- Encara recordo aquella pancarta amb el lema “Democràcia” als estudis de Sant Joan Despí.

Hauríem de distingir entre democràcia i passar-se la llei pel forro que és el que porten fent a la Generalitat i a TV3.

- El procés anava de democràcia o d'independència?

El procés ha servit per amagar el 3% i judicis com el del Palau o el de les trampes del senyor Pujol. Com ja va passar en el cas Banca Catalana es ven com un atac als catalans, ves tirant del fil i arribem a la situació actual on quan els CDRs actuen ho fan com un acte de "democràcia" quan els constitucionalistes ens manifestem és feixisme.

- Llavors per què assumeixen el llenguatge del procés?

La Síndrome d'Estocolm fa miracles i els estòmacs plen ho veuen tot del color que vol l'amo.

- Per què va marxar de TV3?

Vaig entrar l'any 1985 i després de cinc anys com a corresponsal de TV3 a Andalusia, la meva època més feliç perquè estava a mil quilòmetres del centre de poder. A partir de la meva tornada van començar les discrepàncies. Recordo que un company a qui tothom anomenava "el patriota" em va dir una i mil vegades "el que treballa a TV3 ja sap el que hi ha, si no t'agrada, te'n vas". Ell va venir del gabinet de premsa de Palau.

Van passar els anys i cada vegada tot era més insuportable per a mi. Vaig aprofitar un ERE, tot i que em vaig acollir a ell amb 58 anys, i per tant he perdut molts diners però al final era "la bossa o la vida".

- Hi ha una tele amb gairebé 2.000 treballadors?

És veritat que amb aquesta plantilla ni s'entenen les productores ni, per exemple, la contractació de serveis de les empreses de Jaume Roures-ell també va treballar allà- i ho va aprofitar bé per després muntar-se en el dòlar.

- Per què recorren a productores amb una plantilla de 2.000 persones? Toni Soler, Buenafuente...

Miri sr. Rius fa més de set anys -fins i tot abans de marxar d'allà- que no veig TV3, mai vaig veure el FAQS però segur que hi ha algun llest darrere.

- Per a programes d'autor encara, però per a fer un FAQS hi ha una productora?

El procés ha donat de menjar a molta gent i si no tinc un espai per tu et contracto com a productora...

- Recordo que La Vanguardia va publicar que el sou mitjà de la cadena era de 62.000 euros. Són molts diners per ser el sou mig.

No sé si és molt exagerat. Quan vaig marxar, una redactora pelada com jo, però amb diversos triennis, cobrava 2.200 euros per 15 pagues i mitja, li ho dic de memòria però els redactors érem la segona categoria per dalt de la casa. Allà treballa molta gent amb sous baixos.

-Si fos directora de TV3 què faria?

Impossible, mai ho seria pel que hi ha, pel meu perfil i potser també perquè penso que no estic capacitada per a un treball de tanta responsabilitat. A mi el que m'agradava era fer vídeos, sense censura.

- Vicent Sanchis ha posat tota la carn a la graella?

Tinc la pitjor opinió sobre aquest subjecte, a qui conec des que estava a l'Observador. Sempre a la mamella dels convergents.

- TV3 té solució?

Sóc molt pessimista.

- Repasses els perfils a twitter d’alguns periodistes de la CCMA i déu n’hi do

Els que estan allà cobren una pasta i no es mullen ni que caigui un diluvi. És molt pràctic.

- Deixi'm fer-li una pregunta en peruà: "¿Cuándo se jodió el periodismo en Catalunya?"

Quan Pujol va començar a dir allò d'"això no toca".

- I TV3?

Quan l'urpa del delinqüent Pujol es va multiplicar. 

- Presumpte delinqüent, de moment. O delinqüent confés. /Una entrevista de Xavier Rius.

Publicitat
Publicitat

59 Comentaris

Publicitat
#32 Sergi , Barcelona, 18/04/2019 - 20:06

Bravo, menudo repaso a toda esta tropa de vividores, chupopteros, lametraseros y mangantes. Bravo!!!

#31 angeles, barcelona, 18/04/2019 - 13:33

Lo más alarmante es, darse cuenta de la situación actual en cataluña. Esta señora habla ahora porque se marcha. seguramente si no marchara no saldría a la palestra. para que os deis cuenta del acoso que sufrimos los que no pensamos como ellos. Una pena que tenga que marchar. pero los que nos quedamos, tenemos cuerda para largo. fuera independencia.

#30 Manuel Jose , Sevilla, 18/04/2019 - 12:00

Aún con las limitaciones de quien sólo tiene un conocimiento por vecindad de una lengua, la entrevista a la Sra. FARRé me parece un ejemplo palmario del sentimiento de discrepancia y crítica que, pese a todo, alberga la sociedad catalana. Ánimo y siga diciendo esa verdad tan incomoda. Es una razón para seguir adelante con ellos.

#29 L'avi de Cuba, Barcelona, 18/04/2019 - 09:06

Sí, però aquesta d'odi no és la que va crear Jordi Pujol. Mai havia estat així l'ara... Tele3

#28 Jordi Scotland, Barcelona, 17/04/2019 - 22:07

A qui se li nota l'odi és a vosté senyora Farré. Per cert, per la seva informació, la senyora Rosa Díez ja va defensant a VOX que és el seu proper partit. Segurament l'evolució de Rosa Díez és la mateixa que vosté, es veu en les seves paraules plenes de rencúnia. La credibilitat que té és inferior a zero amb la de mentides que diu.