La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha mantingut una discussió pel dret a l'autodeterminació amb la periodista Mònica Terribas durant l'entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. "Veu com no es pot parlar amb vostès!", li ha etzibat la líder popular quan intentava defensar la postura de Mariano Rajoy.
Camacho ha manifestat que "a Espanya s'hauran de respectar les majories i una part -Catalunya- no pot decidir marxar com ella vol en ple s.XXI" perquè si "Catalunya fos sobirana no hauria de demanar el traspàs de la competència".
Terribas, en aquest sentit, li ha exposat que "vostè considera que Catalunya no pot decidir el seu futur com no ho podrien haver decidit els cinquanta països nous que ara formen part de Nacions Unides i són nous Estats".
Tot seguit, la líder del PPC ha dit que "molts d'ells no formaven part d'una unitat històrica com Espanya" i ha recordat que "des de fa deu anys Catalunya ha votat 14 vegades. Suposo que ha decidit el seu futur". "Les paraules són molt maques, l'èpica és molt maca, però què vol dir decidir el futur?", ha afegit.
Terribas ha posat de manifest que "les constitucions de Portugal i del Brasil" reconeixen el dret a l'autodeterminació i Camacho li ha replicat que "no" perquè "el dret a l'autodeterminació no està reconegut a cap organisme internacional".
"Escolti, per què a la Gran Bretanya les coses funcionen d'una altra manera i aquí no pot ser?", li ha preguntat la periodista. "Jo sé que no els agraden els arguments", ha respost Camacho, que ha afegit que "les realitats polítiques a Escòcia són diferents".
La presidenta dels populars catalans ha recordat que "la Gran Bretanya ha suspès una autonomia, la de l'Ulster. La va suspendre de manera pacífica i no va passar res". Després que la periodista li preguntés si estava comparant Catalunya amb Irlanda del Nord, Sánchez-Camacho ha apuntat que "no ho estic comparant. Això ho ha dit vostè".
Finalment, la líder dels populars ha lamentat que "es tergiversen les paraules" i ha assenyalat que "l'article 155 no estableix que s'hagi de suspendre l'autonomia. Estableix el 155.2 que s'han de fer complir les lleis a les comunitats autònomes i no diu que s'hagin de menystenir les seves competències".
"Es poden prendre moltes decisions des de inhabilitacions, canvis de govern… Evidentment, és una mesura que està contemplada en la Constitució i si algú la incompleix fins a fer complir aquest article, evidentment es produiran les conseqüències", ha conclòs.